DJI представи новия дрон Mavic 3M

DJI представи новия дрон Mavic 3M

DJI представи поредния си дрон от семейството Mavic 3. Моделът Mavic 3M е доста по-функционален от Mavic Classic — производителят е добавил повече камери, освен това е снабдил устройството с мултиспектрални сензори за мониторинг на повърхността в различни диапазони.

Това е поредният комерсиален дрон от серията Mavic 3 — преди него бяха моделите Mavic 3E и Mavic 3T. Освен това, преди две седмици на пазара излезе Mavic 3 Classic, а в обозримо бъдеще се очаква вариантът Mini 3. Последните две версии са варианти на вече съществуващи дронове с орязана функционалност. Mavic 3M обаче има повече камери в сравнение с Mavic 3 и Mavic 3 Cine.

По данни на DJI, новият модел използва същия основен 20-мегапикселен сензор с CMOS матрица с формат 4/3, както оригиналния Mavic 3. В същото време DJI е заменила теле-камерата с четири 5 Мп камери, които снимат в различни вълнови диапазони на светлината. В частност, Mavic 3M има сензори:
Зелен (G): 560 nm ± 16 nm;
Червен (R): 650 nm ± 16 nm;
Червен в края (RE): 730 nm ± 16 nm;
Близкия инфрачервен (NIR): 860 nm ± 26 nm.

Налице е и насочена нагоре камера, която съхранява данните за слънчевата светлина. Те впоследствие се използват за понататъшната обработка на 2D снимките.

Новият дрон е оборудван с RTK модул, осигуряващ точност на позициониране до 1 см по хоризонтала и до 1,5 см по вертикала. DJI е разработила новия модел предимно за работа в селското стопанство, макар подобни летателни апарати да имат приложения и в други области.

Известно е, че дронът може да лети на височина до 6000 метра, времето за полет (при липса на вятър) е 43 минути, а максималното разстояние – 32 км. Цената и срокът за поява на пазара на Mavic 3M ще бъдат съобщени допълнително.

Роботика Транспорт