BioHome3D – биоразградим дом, напечатан на 3D принтер

BioHome3D – биоразградим дом, напечатан на 3D принтер

Бързоизграждащите се жилища, напечатани на 3D принтер могат да решат проблема с дефицита на жилища. Технология за създаване на биоразградими сгради предложиха учени от Университета в щата Мейн (САЩ). BioHome3D представлява дом, компонентите на който изцяло са напечатани на 3D принтер от биоразградими материали. За строежа и включването на конструкцията към комуникациите е нужен буквално половин ден.

Сгради, напечатани на 3D принтер вече има от доста време. Но често те се създават от бетон или глина, в тях се използват и традиционни решения, например подове от дърво. Advanced Structures and Composites Center (ASCC) представи алтернативен вариант. Учените са създали малък прототип с площ 52 кв.м, в който подовете, стените и покривът са напечатани от дървесни влакна и дървесни смоли, тоест, възобновяеми и биоразградими материали.

Забележителното е, че подобен дом се изгражда “до ключ” не са седмици и месеци, а само за половин ден. След печата на четири модула, специалистите са ги сглобили за броени часове, а електрификацията отнема два часа. Още малко време отива за включване на останалите комуникации.

В ASCC смятат, че BioHome3D ще спомогне да намалее дефицитът на жилища в САЩ благодарение на намаляването на използваните материали и работна ръка. Освен това, предполага се, че подобни домове ще са по-достъпни, макар засега да не е известна тяхната цена.

Освен това, отказът от използване на бетон в строителството може да се отрази много благоприятно на околната среда. Според някои данни, при производството на главния компонент на бетона – цимента, в света се отделят 8% от общото количество парникови газове. За сравнение, целият авиационен отрасъл нанася по-малка вреда на екологията.

През февруари миналата година в САЩ за първи път пуснаха за продажба дом, напечатан на 3D принтер. Продавачът искаше за него $300 000.

Архитектура