Мини компютрите Intel NUC вече се предлагат с 12-то поколение процесори в България

Мини компютрите Intel NUC вече се предлагат с 12-то поколение процесори в България

АСБИС България, официален дистрибутор на продуктите на Intel, обяви, че вече има на склад актуалните модели мини компютри Intel NUC, които използват 12-то поколение процесори, познато още с кодовото си име Alder Lake. Така популярните компактни PCта с универсално приложение отново догонват по възможности настолните и мобилни персонални компютри на пазара.

Оборудвани с най-актуалния хардуер

Моделите носят официално наименованието Intel NUC 12, от които предназначената за бизнеса версия Pro идва с предварително оборудвани с процесори Intel Core i3, i5 и i7. Най-мощната версия е с Core i7-1270P с 12 ядра, способни да обработват до 16 нишки едновременно, и достига работни честоти до 4,70 GHz. Вграденото графично ядро Intel Xe може с лекота да поеме задачите при работа с 2D приложения с резолюция до 8K@60 Hz и има базови 3D функции с DirectX 12.1 съвместимост. Към компактният NUC могат да бъдат свързани до четири дисплеи. Така за бизнес потребителите отпада нуждата от дискретен видео чип, който би повишил цената на компютъра.

Intel NUC 12 Pro са изключителни модерни и по отношение на предлаганите интерфейси за данни и мрежови връзки. Пълният набор от портове включва два HDMI 2.0b изхода, два Thunderbolt 4 порта (с поддръжка на DisplayPort и USB режими), четири USB Type-A конектора (три USB 3.2 Gen2 и един USB 2.0), като и универсален комбиниран 3,5 мм аудио жак.

Към това богатство от високоскоростни интерфейси се добавят и най-бързия и модерен стандарт за безжична връзка WiFi 6E, който може да постигне скорости на трансфер до 5,4 Gbps, както и най-бързият Ethernet интерфейс в потребителския сегмент със скорост 2,5 Gbps. Наличен е и Bluetooth за лесна безжична връзка с различни устройства.

Конфигурирани индивидуално за конкретните нужди

Моделите Intel NUC 12 Pro се предлагат от ASBIS България във вид на полуготови системи с фабрично монтирана дънна платка, процесор и мрежови контролери. За пълното им комплектоване е необходимо да се добави само оперативна памет и устройство за съхранение на данни – SSD. По този начин системата може да добие желаните от клиента параметри и да отговаря точно на потребностите и бюджета му. Асемблирането на конфигурацията може да бъде извършено от всеки от партньорите на дистрибутора.

Икономия и устойчивост

Освен очевидното предимство на малките размери, което позволява на мини PCтата Intel NUC 12 Pro да бъдат използвани и монтирани почти навсякъде (включително на гърба на повечето монитори) – от дома до фронт офисите и Edge точките, те имат и много други достойнства.

Ефективните процесори потребяват по-малко енергия и изискват по-малко охлаждане, което пести електричество и значително редуцира шума при работа. Освен това по-малкият корпус изисква много по-малко материали като пластмаса, например. Intel NUC могат да бъдат обновявани чрез добавянето на повече оперативна памет или по-голям SSD и да продължават да работят неуморно, а впоследствие да бъдат рециклирани. Те могат да бъдат използвани и като компютри със специално предназначение – например мултимедийни плеъри, мини сървъри, защитни стени или решения за конферентни зали.

Технологии Хардуер