Учени създадоха ефективен електрически генератор с подръчни материали

Учени създадоха ефективен електрически генератор с подръчни материали

Учени от университета в Алабама (САЩ) са създали прост и евтин генератор на електрическа енергия с подръчни материали, купени в близкия стротелен магазин. Става дума за така наречения трибоелектрически генератор, когато енергия се създава при движение или триене. Обикновено подобни генератори се правят от специални материали, но експериментаторите доказват, че е възможно и обратното.

Предложената конструкция включва двойно залепваща лента и пластмасово фолио, които са поместени между тънки листове алуминий. Всичко това може да се намери в свободна продажба в магазина. Когато слоевете се разединяват, между тях възниква статично електричество и то е толкова по-силно, колкото по-голямо е налягането върху слоевете.

Демонстрираната версия на генератора с два електрода създава плътност на мощността 169,6 вата на квадратен метър. Този показател е с 47% по-висок от предишни разработки, използващи специализирани материали. С полученото по този начин електричество учените са успели да запалят масив от 400 светодиода, просто като стискат и отпускат слоевете.

Такива генератори могат да намерят приложение за захранване на портативна електроника – те добре работят при триене в дрехите. На базата на трибоелектрически генератори могат да се изграждат подове в помещенията за захранване на осветление. Възможни са още множество сценарии за използване на генераторите, работещи на този принцип. И което е най-хубавото – за тяхното производство не са нужни скъпи и редки материали.

Енергия