Робот умее да разпознава различни обекти в складовете на Amazon

Робот умее да разпознава различни обекти в складовете на Amazon

Amazon представи роботизираната система Sparrow, предназначена да повиши ефективността и безопасността в складовете на компанията. Sparrow е нова интелигентна система, която оптимизира процеса на изпълнение на поръчките, като премества отделните продукти преди те да бъдат опаковани. Това е първата роботизирана система на Amazon, способна да открива, избира и обработва отделни продукти в складовете.

Sparrow използва компютърно зрение и изкуствен интелект, чрез които може да разпознава “милиони различни обекти” и да работи с тях. Компанията отбелязва, че през миналата година нейните служители са опаковали около 5 млрд пратки. Sparrow изпълнява множество повтарящи се задачи, което ще позволи на служителите на Amazon да насочат времето и енергията си към други процеси.

Впрочем, не всичко върви гладко в Amazon, където работят едновременно хора и роботи. Според журналистически разследвания, за периода 2016–2019 г сериозните травми сред служителите на Amazon в автоматизираните обекти са се увеличили с 50%, в сравнение с местата, където не се използват роботи. Служители на компанията разказват, че Amazon е използвала внедряването на роботите за да повиши работните норми. Хората се стараят да постигнат темпото на роботите и така се стига до травми.

Роботика