Virgin Galactic разработва нов туристически космически кораб –  Delta

Virgin Galactic разработва нов туристически космически кораб – Delta

Virgin Galactic съобщи, че готви нов клас космически кораби Delta, предназначени за орбитални туристически полети. Delta ще могат да летят всяка седмица, а самият космически кораб ще започне експлоатация през 2026 г.

Virgin вече е изпълнила четири пилотируеми полета с туристи, последният през юли 2021 г. Оттогава компанията нееднократно е отлагала връщането си в космоса – заради пандемията и породените от нея проблеми с доставките на компоненти за оборудването. В същото време конкурентът ѝ Blue Origin реализира шест туристически полета до инцидента с безпилотната ракетаа през септември тази година.

Към момента акциите на Virgin Galactic са спаднали с 90% в сравнение с нивата от миналата година. В скоро време ще стане ясно дали компанията е в състояние да възобнови полетите през пролетта на 2023 г.

Засега се знае, че един от следващите полети ще е със съществуващия кораб SpaceShipTwo, който стартира от летящия носител Eve. На него ще лети астронавт на Axiom Space, за да бъде известно време в безтегловност преди да се качи на Международната космическа станция. Впрочем, компанията от Хюстън е запазила три комерсиални полета със SpaceX, след успеха на мисията Ax-1 до МКС през април. Полетът на Virgin Galactic, планиран за догодина ще подготви астронавта на Axiom Space, като заедно с това ще бъдат направени изследвания, свързани с микрогравитацията.

По данни на Virgin, през 2023 г две компании ще започнат да произвеждат елементи за Delta. Bell Textron ще се занимава с елементите, контролиращи полета в атмосферата при връщането на Земята, както и с други компоненти, а Qarbon Aerospace — с фюзелажа и крилата. Сумата на договорите засега остава неизвестна.

Космос