Разработиха безпилотен самолет, който става за ядене

Разработиха безпилотен самолет, който става за ядене

В рамките на европейската програма RoboFood учени от Швейцария са създали частично ставащ за ядене безпилотен летателен апарат – част от неговата конструкция е направена от хранителни продукти. Това съществено увеличава полезния товар на апарата. Разбира се, дронът е за еднократна употреба, но идеята е той да поддържа живота на хора, попаднали в беда докато спасителите пристигнат.

Разработката на устройството далеч не е приключила и предстоят още множество експерименти. В прототипа могат да се ядат само крилата. Учените са подбрали максикално леки и здрави материали, без да забравят калориите – оризови вафли. За да се увеличи здравината вафлите са нарязани във вид на пчелни килийки и са залепени със желатин, като по този начин им се придава формата на крило. След това самото крило се опакова във фолио, за да се избегне контакта с вода, която несъмнено ще го раздуе и развали.

70-сантиметровото оризово крило осигурява 300 килокалории, което се доближава до потребностите на човек по време на закуска. Прототипът е способен да лети със скорост 10 м/с, което е достатъчно да се докаже, че концепцията работи. В бъдеще конструкторите планират да усъвършенстват аеродинамиката и калоричността на самолета, както и да предвидят контейнери с вода, които също ще могат да се ядат.

Роботика Технологии Хардуер