Прозрачна дървесина може да замени стъклото и пластмасата

Прозрачна дървесина може да замени стъклото и пластмасата

Изследване на индийски учени доказва, че прозрачната дървесина може да се превърне в екологично чиста и съвсем нова алтернатива отначало на пластмасата, а след това и на стъклото. Тя е подходяща за създаване на прозрачни опаковки, прозорци за домове и автомобили. Технологията вече е готова и може много бързо да навлезе в производството.

“Прозрачната дървесина като материал може да замени екологично вредните пластмаси, базирани на петрол, такива като полипропилен, поливинилхлорид, акрил, полиетилен и др.”, – казва Продют Дхар, доцент от Индийския технологичен институт и автор на публикуваното в Science of The Total Environment изследване.

Прозрачната дървесина е открита през 1992 г от германския учен Зигфрид Финк като страничен продукт от неговата научна работа. Същността на откритието се заключава в това, че от дървесината се премахва биополимерът с прориден произход лигнин, а вместо него се вкарва прозрачен пластмасов материал. Подобна операция влошава екологичните свойства на прозрачната дървесина, но ако я сравним с чистата пластмаса, негативният ефект е несравнимо по-малък.

“Пластмасата се използва като заместител на стъклото, което по своята природа е крехко. Но от екологична гледна точка прозрачната дървесина е още по-добра алтернатива, както показва анализът на жизнения цикъл на новия материал”, – твърди Дхар.

От екологична гледна точка прозрачната дървесина даже днес вече е една от най-добрите алтернативи на пластмасата, която практически не се разлага в природата и от която по данни на ООН ежегодно се изхвърлят 400 млн тона. Ако говорим за стъклото, прозрачната дървесина пет пъти по-добре запазва топлината и по този начин икономисва енергия. Тя не се чупи и е гъвкава, което дава простор за архитектурни решения.

Преди направеното изследване общоприет метод за създаване на прозрачна дървесина беше замяната на лигнина с метакрилатни полимери. Индийските учени са използвали за премахването на лигнина натриев хлорид и след това са напоили дървесината с епоксиден състав. Предложеният метод има значително по-малко въздействие върху околната среда. Технологията е по-добра от производството на полиетилен, но отстъпва на производството на стъкло. Учените са уверени, че с времето ще измислят ефективна технология за производство на дървесина като заместител на стъклото.

Наука