Компактни “неподвижни” ветрогенератори изработват с 50% повече енергия в сравнение със соларните панели

Компактни “неподвижни” ветрогенератори изработват с 50% повече енергия в сравнение със соларните панели

Компанията Aeromine представи уникални “неподвижни” вятърни генератори, предназначени за поставяне на покрива на сградите. Потенциално те могат да изработват с 50% повече енергия, отколкото соларните панели при съпоставима цена, при това те заемат само 10% от мястото, което покриват слънчевите колектори.

Макар мнозина в последните години да запагат на слънчевата енергия, в някои местности със силни ветрове по-подходящи и безопасни ще са вятърните турбини. Aeromine Technologies обаче е разработила твърде необичаен ветрогенератор.

Устройството на Aeromine заема малко място на покрива, макат височината му да достига 3 метра. Турбините са почти безшумни и нямат опасни външни перки. Специални панели, отдалеч напомнящи автомобилни спойлери с дупки по тях, са разположени отстрани на кръгла опора и създават във вътешността на конструкцията област с ниско налягане. Тя на свой ред засмуква въздух, който върти вътрешен пропелер с диаметър около 90 см, задвижваш електрически генератор. За създаването на установката не са необходими скъпи материали от сорта на карбонови влакна.

Прототипите бяха показани през 2021 г на изложението AFWERX Reimagining Energy. Всяка такава установка може да генерира до 5 kW електричество – съпоставимо с комплект соларни панели за домашно ползване. По предварителни данни, всеки такъв ветрогенератор е способен да генерира до 14,3 мегават часа годишно. Впрочем, подобни установки могат да работят по покривите заедно със соларните панели, като по този начин ще се изработва електричество не само в слънчеви дни, но и в лоши, както и по всяко време на денонощието.

Недостатък на устройството е, че то трябва да се монтира в места с постоянна посока на вятъра, тъй като конструкцията не предвижда промяна на нейното положение. Освен това, установките са доста високи и не само развалят външния вид на сградите, но и хвърлят дълги сенки.

Aeromine вече тества своята система в завода на BASF в Мичиган. Не е известно обаче колко такива ветрогенератора са инсталирани и каква е сумарната им мощност.

Енергия