SpaceX представи Starlink Aviation – сателитен интернет за самолети със скорост 350 Mbit/s

SpaceX представи Starlink Aviation – сателитен интернет за самолети със скорост 350 Mbit/s

SpaceX обяви, че в скоро време ще започне експлоатация на нова услуга с название Starlink Aviation. В самолетите, снабдени в авио-терминали на Starlink ще може да се ползва интернет със скорост до 350 Mbit/s.

При условие, че Starlink Aviation действително осигурява подобна скорост, тя ще е достатъчна за видеоразговори, онлайн игри и други дейности, свързани с интернет. Ще отбележим, че това е значителен скок в сравнение с това, което предлагат повечето авиокомпании. По данни на OneZero, в повечето случаи в самолетите се използват системи “земя-въздух”, осигуряващи скорост на обмен на данни до 10 Mbit/s и работещи само над сушата, но не и над морето. В някои случаи се използват спътникови системи, предлагащи скорости от 30 до 100 MBit/s. На скоростта оказва влияние и броят на пътниците, които едновременно са получили достъп до интернет.

В описанието на новата услуга на SpaceX се казва, че сателитен интернет от компанията ще бъде достъпен през цялото време на полета, от рулирането по пистата, излитане и кацане, само с 20 ms закъснение. “Starlink Aviation ще ма глобално покритие. Тъй като спътниците се движат на ниска околоземна орбита, в близост винаги ще има сателит, осигуряващ силен сигнал, дори в полярните райони, за разлика от спътниците на геостационарна орбита”, се казва в съобщението на SpaceX.

Услугата Starlink Aviation ще започне работа през 2023 г. Комплектът оборудване за включване на един самолет към интернет (терминал и две точки за Wi-Fi достъп) ще струва $150 000. Абонаментът за сателитен интернет ще е от $12 500 до $25 000 на месец.

Транспорт