Израелска компания планира да печата на 3D принтер по няколко тона изкуствено месо на ден

Израелска компания планира да печата на 3D принтер по няколко тона изкуствено месо на ден

Израелската компания Redefine Meat обяви, че е готова за 3D печат на “месо” в промишлени мащаби. Нейният нов принтер може да произвежда различни типове месо от растителни ингредиенти, при това за ден той е способен да напечата няколко тона продукция. Според представители на Redefine Meat, месото има същите характеристики, както и това от животни – усещането е същото, както от хубава пържола.

В настройките на 3D принтера могат да се задат стекове с различна плътност и мазнина. Машината създава растителни аналози на три от съставките на месото – мускули, мазнина и кръв, след което ги комбинира за производството на различни продукти. В качеството на основни съставки се използва соя, грах, нахут, цвекло, дрожди и кокосово масло.

Компанията си е поставила за цел да увеличи производството до 15 тона на ден, като по този начин ще може да конкурира производителите на традиционно месо. Освен това, продължават изследванията, за да се направят вкусът и текстурата на продукта още по-близки до оригинала.

Разбира се, остава въпросът дали разпечатаното на 3D принтер растително месо ще е по-евтино от животинското. Redefine Meat вече е започнала експлоатация на осем таква принтера – два в Израел и шест в Нидерландия.

Бизнес