Apple представи новите таблети iPad

Apple представи новите таблети iPad

Без мащабна презентация, Apple представи три обновени таблета. Два от моделите са от Pro-серията, а още един е базова модификация. Впрочем, най-интересен е последният, в който вече няма физически бутон Home.

iPad Pro

Основната особеност на двете модификации (11 и 12,9 инча) е процесорът M2, заимстван от последните лаптопи на производителя. Чипът включва 8 CPU ядра, 10 GPU ядра и 16 ядра Neural Engine (за работа с изкуствен интелект). Процесорната мощ е нараснала с 15%, а графичната – до 35%, твърдят от компанията.

Оперативната памет в модификациите на таблетите с постоянна памет 128/256/512 GB, е 8 GB. А пък матрицата Mini-LED, осигуряваща пикова яркост до 1600 нита, все още е само за таблета с 12,9 инчов дисплей. В 11-инчовия вариант се използва обикновен IPS-панел с яркост до 600 нита. Технологията, осигуряваща честота на обновяване на дисплея до 120 Hz се използва и при двата апарата.

Според твърденията на компанията, когато стилусът Pencil се насочи към екрана, неговите сигнали се засичат от 12 мм разстояние. Процесорът M2 помага по-бързо да се интерпретират тези сигнали и да се определи положението на писалката в три измерения.

Общият дизайн на таблетите остава практически без промени. В моделите все още няма прорез Dynamic Island, както в iPhone 14 Pro. Всички датчици са скрити в страничната рамка на дисплея. Задните камери се състоят от два модула – 12 Мп и 10 Мп, а до тях е разположен LiDAR сензор. Предната камера е 12 Мп с фукция Center Stage. За зареждане и прехвърляне на данни се използва порт Thunderbolt 4. Моделът със слот за SIM карта може да работи в мрежите 5G, но таблетите сега са оборудвани и с Wi-Fi 6E.

В САЩ 11-инчовият таблет ще се предлага на цена $799 до $2099 (в зависимост от обема на паметта и SIM картата). 12,9-инчовият модел ще струва от $1099 до $2399. Продажбите на новите таблети ще започнат на 26 октомври.

Базов iPad 10,9 инча

Таблетът е получил външния вид на по-скъпия модел (Air) и вече не притежава физически бутон Home. Потребителят може да избира от четири разцветки на корпуса – сребрист, небесно син, розов и жълт. Компанията е решила да не вкарва Face ID в устройство от начален клас, като се е ограничила само със скенер за пръстови отпечатъци в бутона за включване.

Още нещо интересно – предната камера (12 Мп) е разположена отстрани, а не отгоре. Така, ако таблетът се държи хоризонтално, камерата ще се окаже по средата, а не отляво (за разлика от Pro версиите). Обещава се и поддръжка на обновената клавиатура Magic Keyboard Folio.

Новият таблет е снабден с IPS дисплей с диагонал 10,9 инча, резолюция 2360 х 1640 точки (264 ppi) и яркост 500 нита. Поддържа се Apple Pencil, но само от първо поколение. За хардуерна платформа е избран A14 Bionic — чип от 2020 г, който се използва и в смартфоните iPhone 12. Постоянната памет може да е 64 или 256 GB, налице са модули Wi-Fi 6 и 5G-модем, а зареждането става чрез USB-C.

Този таблет също ще излезе на пазара на 26 октомври. Цената му (в САЩ) ще е от $449 до $749.

Технологии Хардуер