Wisk Aero представи 4-местно безпилотно аеротакси

Wisk Aero представи 4-местно безпилотно аеротакси

Компанията Wisk Aero, основана от аерокосмическия гигант Boeing представи 4-местен електрически безпилотен самолет от шесто поколение. Wisk Aero очаква разрешение от Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (FAA) за използване на този летателен апарат в качеството на летящо такси.

От компанията твърдят, че летателният апарат е първия кандидат за сертификация в категорията устройства с електрически двигател и вертикално излитане и кацане (eVTOL). Съгласно правилата на FAA, авиационните компании трябва да преминат три типа сертификации, преди да се стартира комерсиална услуга:
– Сертификация, че самолетът съответства на всички стандарти за конструкция и безопасност на FAA
– Сертификация за производство, позволяваща да се започне производство на самолета
– Сертификация за авиопревозвача, осигуряваща на компанията зелена светлина за официално предоставяне на комерсиални услуги.

Самолетът на Wisk е снабден с шест предни носещи пропелера, всеки от които могат да се ориентират в хоризонтално или вертикално положение, както и с шест задни пропелера, фиксирани във вертикално положение. Обявената крейсерска скорост на летателния апарат е 120 възела (222 км/ч), далечината на полета – 140 км, а височината над земята – 2500–4000 фута (762–1219 м).

Предполага се, че самолетът ще излита и каца от специализирани площадки на покрива на сградите. За управление на апарата ще се използва система за автопилот под наблюдението на пилот-човек, намиращ се на земята.

Компанията планира да започне да предлага услугата въздушно такси в близките пет години. Съгласно нейните прогнози, в бъдеще услугата ще изпълнява 14 млн. рейса ежегодно на 20 пазара в цял свят. Ще отбележим, че към момента, независимо от множеството демонстрационни полети, в света няма електрически самолети в комерискалните линии.

Транспорт