NASA разработи акумулаторни батерии за електрическия транспорт

NASA разработи акумулаторни батерии за електрическия транспорт

В рамките на проекта Solid-state Architecture Batteries for Enhanced Rechargeability and Safety, специалисти на NASA са постигнали впечатляващи резултати – те са успели да създадат батерия с плътност на енергията 500 Wh/kg. Този показател е двойно по-добър от възможностите на акумулаторните батерии за съвременните електромобили.

Интересното е, че NASA е правила изследвания в рамките на своя проект Convergent Aeronautics Solutions – тоест, за авиацията. В същото време, новите батерии могат да намерят широко приложение.

Инженерите са открили нов метод за опаковка на елементите, който позволява да се намали теглото на батерията с 30-40% и да се удвои плътността на енергията в сравнение с разработките на другите производители. За сравнение, акумулаторът Tesla 4680, който се използва в Model Y, има плътност под 300 Wh/kg, а плътността на енергията във фосфатните батерии ATL M3P за базовата версия на Model Y, е само 160 Wh/kg.

Тогава поради какво акумулаторът SABERS е по-добър? Цялата работа се крие във факта, че клетките на батерията на NASA нямат индивидуална опаковка – всички те просто се поставят една над друга. Такава конструкция не само е по-лека и компактна, в сравнение с традиционните, но и има по-дълъг експлоатационен живот, което е присъщо на твърдотелните батерии. Изпитанията, проведени от NASA показват, че SABERS издържа два пъти по-високи температури в сравнение със съвременните литий-йонни батерии за електромобили. Това я прави подходяща за използване в самолети, където изискванията към акумулаторите са много по-строги, отколкото при електромобилите.

Енергия Транспорт