В Кувейт ще строят най-пешеходния град в света

В Кувейт ще строят най-пешеходния град в света

В него хората ще могат да се придвижват само пеш, на велосипед или с електрически бъгита.

Архитектурната компания URB представи проект за мегаполис с название XZERO. Според замисъла на авторите, този град ще стане най-пешеходния в света – в него хората ще могат да се придвижват само пеш, на велосипед или с електрически бъгита. По този начин ще се намалят вредните емисии в атмосферата, а околната среда ще се запази за бъдещите поколения.

Съгласно проекта, градът ще бъде изграден във формата на цвете, листчетата на което ще представляват жилищни квартали. Централната област ще бъде разделена на зони, всяка от които ще има определена функция, например медицинска или образователна. В XZERO ще могат да живеят около 100 000 жители, а градът ще осигурява 30 000 “зелени” работни места.

Над 65% от площта на мегаполиса (около 16 кв.км) ще бъдат отделени за открити пространства, включително земи за градско селско стопанство (обществени градини, био-куполи, аквапоника и вертикални ферми), зони за отдих, тротуари, пропускащи дъждовната вода, спортни площадки и дворове. Освен това, предвидена е алея за джогинг с дължина 35 км и 9-километрова конна пътека, съединяваща се с комплекс за конен спорт.

Компанията URB съобщава, че предполагаемата стойност на проекта ще е около 15 милиарда долара, а строителството ще започне от 2024 г. Очаква се мегаполисът XZERO в Кувейт да бъде завършен към 2024 г.

Наука