В Китай създадоха най-мощния акумулатор на енергия със сгъстен въздух

В Китай създадоха най-мощния акумулатор на енергия със сгъстен въздух

В Китай започна работа най-голямата в света система за съхраняване на енергия, която работи със сгъстен въздух (Compressed-air energy storage, CAES). И това не е прототип – тя вече е включена към електропреносната мрежа в окръг Чжанцзякоу.

Новата система представлява алтернатива на обикновените акумулатори, макар и предназначена само за стационарно използване. Властите в Китай възнамеряват да използват по-интензивно системите за съхранение на енергия със сгъстен въздух и към 2030 г поне 25% от енергийните хранилища в страната да бъдат базирани на тази технология.

Мощността на “въздушния акумулатор” е 400 мегаватчаса при ефективност 70,4%. За сравнние, КПД на аналогичните системи с други страни не надвишава 39-53%, а две други Hydrostor CAES системи, които ще бъдат пуснати в експлоатация в САЩ през 2026 г, ще осигуряват КПД около 60%.

Според твърденията, китайската CAES ще осигурява енергия за 40-60 хиляди домакинства, което би трябвало да намали въглеродните емисии и потреблението на изкопаеми горива.

Енергия