Учени създадоха нов вариант на най-бялата боя

Учени създадоха нов вариант на най-бялата боя

Най-бялата боя в света, създадена от изследователи от университета Пърдю (САЩ) и внесена в кигата с рекорди Гинес, дотолкова добре отразява слънчевата светлина, че позволява повърхностите да се запазят прохладни. Така може да се намали потребността от климатизация. Сега стана известно, че учените са разработили нов състав за боята, който може да се нанася на по-тънък слой върху обработваната повърхност и да се използва за отвеждане на топлината в автомобили, влакове и самолети.

В оригинала на най-бялата боя се използват наночастици от бариев сулфат, което позволява да се отразява до 98,1% от светлината. По този начин външните повърхности остават с над 4,5 градуса по-хладни от температурата на околната среда. Изобретението изглежда перспективно, тъй като ако с такава боя се покрие, например, покривът на къща, вътрешните помещения ще останат хладни и ще може да се направи значителна икономия от климатизация.

Досега проблемът се заключаваше в това, че за да се постигне високо ниво на отразяване, дебелината на слоя боя трябваше да е не по-малка от 400 микрона. Подобна дебелина се счита за нормална, когато става дума за сгради, но при по-взискателни конструкции боята трябва да се тънка и лека. Затова изследователите са създали нова формула за най-бялата боя, която отговаря на търсените параметри.

Новата версия позволява да се отразява до 97,9% от слънчевата светлина при дебелина на слоя 150 микрона. Също така, боята има въздушни кухини, което я прави много пориста в нано-мащаб. По-малката плътност осигурява с 80% по-малко тегло в сравнение с аналога с бариев сулфат. Според учените, нищо не пречи новата боя да влезе в серийно производство в най-скоро време.

Наука