Tesla показа официално своя хуманоиден робот Optimus

Tesla показа официално своя хуманоиден робот Optimus

Елън Мъск показа пред публика своя човекоподобен робот Tesla Bot или Optimus. Производителят на електромобили заяви, че ще може да произвежда милиони такива роботи.

Optimus може да движи независимо всичките си пръсти – в тях са вградени множество сензори за обратна връзка и контрол на натиска. Така роботът ще може да знае какво държи. Ръцете имат 27 степени на свобода, а тялото – над 200. При това, роботът тежи около 73 кг и консумира 100 вата енергия в покой и 500 вата при движение.

“Сърцето” на Optimus е еднокристална система разработка на Tesla. За достъп до мрежата в него са вградени Wi-Fi и LTE, а батерията 2,4 kW/h, също разработка на Tesla, е вградена в гърдите.

Предполага се, че зарядът на батерията ще е достатъчен за пълен работен ден, макар засега все още да не е ясно каква точно работа ще може да върши Optimus. Прототипът на модела, който беше разработен още през февруари, излезе на сцената, помаха на зрителите и им потанцува. Твърди се, че роботът ще може да изпълнява прости задачи, например поливане на растения, пренасяне на предмети и др. Елън Мъск обещава, че ще пусне и женска версия на своя робот, затова може да предположим, че показаният тези дни прототип е “мъж”.

И други произодители, такива като Toyota Motor и Honda Motor разработват хуманоид ни роботи, които могат да изпълняват сложни действия, а индустриалните роботи на редица компании се използват масово в автомобилостроенето. Но само Tesla засега предлага робот за масовия пазар. Неговата очаквана цена ще е под $20 000.

Роботика