Тайна врата в гробницата на Тутанкамон може да води към Нефертити

Тайна врата в гробницата на Тутанкамон може да води към Нефертити

Мумията на древноегипетската царица Нефертити може да се намира в тайна стая зад гробницата на Тутанкамон. Това съобщава The Guardian като се позовава на британския археолог Николас Рийвс, открил скрити йероглифи в погребалната камера на фараона.

Тази теория не е нова, но откритите йероглифи на Рийвс сочат, че гробницата на Тутанкамон е само външна част от по-голяма погребална камера. Освен това, през 2015 г гробницата на Тутанкамон е изследвана със скенер и на неговите снимки с висока резолюция са открити линии, които могат почти еднозначно да се тълкуват като скрита врата.

Известната египетска красавица Нефертити (името ѝ буквално означава “Красавицата дойде”) е съпруга на фараона еретик Ехнатон (Аменхотеп IV), който управлявала древен Египет малко повече от десетилетие и въвежда брутална религиозна реформа в страната, като премахва досегашните богове в полза на един-единствен бог Атон. Нефертити управлява заедно с него през повечето време, но впоследствие Ехнатон я отстранява и “назначава” за царици своите две дъщери Анхсенатон и Меритаатон.

Смъртта на Ехнатон е също загадъчна – според някои изследователи той е убит от приближените си, за да стабилизират страната след религиозните реформи, предизвикали пълен хаос в държавата. Спред други теории, той е напуснал двореца и се е оттеглил в неизвестна посока. Не е изключено Нефертити да се е опитала да управлява след него по подобие на великата царица Хатшепсут, но не е успяла. Така или иначе никой не знае как е починала и какво се е случило с тялото ѝ след нейната смърт. Най-вероятно тя е погребана според тогавашния обичай в богата гробница.

За Тутанкамон също не се знае много. Предполага се, че той е син на Ехнатон и митанийската принцеса Тадухийя, живяла в палата като незначителна съпруга на фараона. В началото тя е била малка и Нефертити просто я е забравила, иначе не би допуснала някой друг освен нея да роди престолонаследник. Според други изследователи, Тутанкамон отначало е само мъж на дъщерята на Ехнатон, Анхсенатон. Тутанкамон умира внезапно в юношеска възраст и според Рийвс е погребан набързо във външната камера на гробницата на Нефертити.

Откриването на гроба на Нефертити може да се определи като откритието на столетието, смятат изследователите, сканирали гробницата на Тутанкамон в Луксор.

Наука