Тайнствен сигнал от космоса засечен 2000 пъти за 82 часа

Тайнствен сигнал от космоса засечен 2000 пъти за 82 часа

Повтарящият се източник на бързи радиосигнали FRB 20201124A е произвел 1863 импулса за 82 часа при обща продължителност на наблюденията 91 часа. За това съобщава Science Alert като се позовава на статия в списание Nature.

Повечето наблюдения указват, че обектът FRB 20201124A е магнетар – неутронна звезда с много мощно магнитно поле. Впрочем, изследователите твърдят, че източникът на импулсите не може да се нарече стандартен за този клас обекти.

Причината – голямото количество импулси. Повечето от тях са единични и само няколко са повтарящи се. За по-малко от два месеца наблюдения, FRB 20201124A е дал на астрофизиците много повече данни от който и да било източник от подобен тип.

Изучаването на обекта обаче поражда и някои въпроси. Например, с времето се мени поляризацията на светлинните вълни (тяхната ориентация в триизмерното пространство), което навежда на мисълта, че силата на магнитното поле и плътността на частиците около магнетара се колебаят.

Не е изключено магнетарът да има “бинарен компаньон”, тоест звезда от типа Be. Но галактиката, в която се намира FRB 20201124A е много подобна на нашия Млечен път, а в него не се наблюдава активно образуване на звезди.

Космос