Дрон с йонен двигател се задържа във въздуха почти 5 минути

Дрон с йонен двигател се задържа във въздуха почти 5 минути

Компанията Undefined Technologies демонстрира тестов полет на дрона Silent Ventus с йонна тяга. Летателният апарат се задържа във въздуха почти пет минути, а негова отличителна особеност е липсата на перки и ниското ниво на шум – под 75 dB. За сравнение, най-популярните дронове генерират шум в диапазона 85 – 96 dB, но има и някои по-малко шумни (например, DJI Mavic със само 70 dB).

Йонната тяга (йонният вятър) в различни модификации се използва в космическите апарати. Съществуват и проекти за атмосферни дронове с йонни двигатели, както и някои миниатюрни роботи с размерите на насекоми. Принципът на работа на йонната тяга е относително прост – силно електромагнитно поле йонизира азотни атоми и кислорода във въздуха и ги принуждава да се движат в една посока (избива от тях електрони, като по този начин атомите придобиват положителен заряд). Undefined Technologies не разкрива всички подробности за своята технология, само съобщава, че системата генерира “йонен облак”, който обкръжава дрона и му позволява да се вдигне във въздуха.

Предишният прототип на Undefined Technologies успя да лети само 25 секунди, а шумът му достигаше 90 dB. За да увеличи времето за полет компанията е модифицирала химичния състав на батериите, което е позволило да се намали тяхното тегло. През 2023 г тя планира да пусне модел с ниво на шум под 70 dB и време за полет 15 минути. А пък през 2024 г да започне продажби на модели с йонен двигател.

Транспорт