Хиперзвуковият Hyper Sting ще лети два пъти по-бързо от Конкорд

Хиперзвуковият Hyper Sting ще лети два пъти по-бързо от Конкорд

Според замисъла на автора, концептуалният самолет Hyper Sting ще развива скорост над 4100 км/ч, което е два пъти повече от скоростта на легендарния Конкорд. Проектът е на испанския дизайнер и авиоконструктор Оскар Виналс.

Hyper Sting има дължина около 100 метра и размах на крилете 51 м. Той ще може да превозва до 170 пътници, разположени в салона на два реда по трима – обемът е подобен на Airbus A320.

Hyper Sting ще може да предложи полети на големи дистанции за много кратко време. Така например, трансатлантически полет от Лондон до Ню Йорк ще отнема само 80 минути. Днес за най-дълъг полет без междинно кацане се счита рейс от Ню Йорк до Сингапур (15 349 км) с продължителност 19 часа. Летейки с максимална скорост Hyper Sting ще измине това разстояние за 3 часа и 40 мин.

Hyper Sting е снабден с два въздушно-реактивни двигателя, захранвани от малък ядрен реактор, работещ на принципа студен ядрен синтез. Този източник на енергия позволява да се извършват ядрени реакции при стайна температура.

Последният комерсиален полет със свръхзвуков самолет Конкорд беше през 2003 г, който беше спрян след 27 години експлоатация. Оскар Виналс се надява, че Hyper Sting ще спомогне да се решат проблемите, свързани със свръхзвуковите полети, като в същото време ще е по-бърз и ще лети на по-големи разстояния в сравнение с Конкорд.

Транспорт