iPhone 14 и iPhone 14 Plus: стар процесор, но наличие на спътникова връзка

iPhone 14 и iPhone 14 Plus: стар процесор, но наличие на спътникова връзка

Apple представи своите нови смартфони iPhone 14 и iPhone 14 Plus. По този начин компанията за първи път от няколко години пуска по-голям смартфон извън серията Pro. Заедно с това тя се отказва от развитието на компактните iPhone mini.

Новите смартфони наследяват дизайна на iPhone от предишното поколение. За разлика от iPhone 14 Pro серията, обикновените версии запазват прореза в горната част на дисплея, в който се разполага фронталната камера и масив от сензори TrueDepth. Корпусът на устройството е реализиран от метал и стъкло, и осигурява защита срещу механични повреди.

iPhone 14 е снабден с 6,1-инчов OLED дисплей Super Retina XDR, докато iPhone 14 Plus получава по-големия 6,7 инчов екран. Дисплеите поддържат яркост до 1200 cd/м2 и 1200 cd/м2 в режим HDR (поддържа се HDR10).

В основата на всяко устройство лежи миналогодишният 5 nm процесор Apple A15 Bionic, съчетаващ два производителни и четири енергоефективни ядра, както и 5-ядрен графичен процесор. iPhone 13 имаше 4-ядрен GPU, а 5-ядреният беше при iPhone 13 Pro. Производителят обещава, че новите смартфони ще осигуряват най-добра автономност сред всички iPhone заради високата енергоефективност на тази платформа.

За разлика от процесорите, камерите са обновени. Основната камера е базирана на нов 12 Мп сензор с 1,9 мкм пиксели, снабден с обектив с диафрагма f/1,5. Поддържа се оптична стабилизация на изображението. Според твърденията на компанията, новата камера снима с 49% по-добре при лоша осветеност в сравнение с камерата на предшествениците. Експонацията в нощен режим сега се определя два пъти по-бързо., а при запис на видео вече е достъпна подобрена стабилизация Action Mode.

Обновена е и фронталната кемера TrueDepth. Тя е базирана на 12 Мп сензор и е снабдена с оптика f/1.9. Тази камера също снима по-добре при недостатъчно осветление.

Важно нововъведение в новите iPhone е поддръжката на спътникова връзка. Впрочем, тук не става дума за разговори, а само за обмен на текстови съобщения. Спътниковата връзка е предназначена само за екстремни ситуации и ще бъде достъпна за използване от жителите на САЩ и Канада – потребителите ще получат двегодишен безплатен абонамент.

iPhone 14 получава и поддръжката на функцията Crash Detection, използваща сензорите акселерометър, жироскоп и някои други, която предполага при задействие, че потребителят е попаднал в произшествие. На екрана на смартфона се извежда съобщение, питащо дали с човека всичко е наред. Ако не бъде отговорено, устройството автоматично ще повика спасителните служби и ще изпрати съобщение на указан абонат.

Продажбите на iPhone 14 ще започнат от 16 септември, а на iPhone 14 Plus – от 7 октомври. Цената на базовия модел в САЩ ще е $799, докато Plus ще струва $899.

Технологии Хардуер