Apple представи флагманите iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple представи флагманите iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Заедно с моделите iPhone 14 и iPhone 14 Plus, Apple представи новите флагмански смартфони iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. Устройствата притежават леко променен дизайн, нови процесори и обновени камери.

В много отношения дизайнът е предишният, но една важна промяна се набива в очи – в новите Pro вече липсва прорезът с фронтална камера и сензорите Face ID. Сега те са разположени на “Dinamic Island” – двойка отвори на екрана, които заедно образуват издължен черен участък в горната част на дисплея. Областта между отворите ще остава винаги черна. В останалото дизайнът на iPhone остава предишния – отпред и отзад здраво стъкло и рамка от гланциран метал.

Смартфоните са снабдени с OLED дисплеи Super Retina XDR с яркост до 1600 cd/m2 при извеждане на картина с HDR, а навън пиковата яркост може да достига 2000 cd/m2. Поддържа се променлива честота на обновяване от 1 до 120 Hz.  В iPhone 14 Pro се използва 6,1 инчов дисплей, докато този на iPhone 14 Pro Max е 6,7 инчов. Появи се и отдавна очакваната функция Always-On Display, която отдавна присъства в Android смартфоните.

iPhone 14 Pro използва процесор Apple A16 Bionic, който според Apple е най-бързият CPU. Чипът притежава 6 изчислителни ядра (две производителни и четири енергоефективни), както и мощна графична подсистема. Платформата се произвежда по 4 nm технология и съдържа 16 млрд транзистора. При това, консумацията на енергия е намалена с 20% в сравнение с предшественика. 

Значимо обновление е претърпяла задната камера. Както и преди тя е тройна, но Apple най-после премина на сензори с по-висока резолюция – 48 Мп. Все пак снимките ще бъдат 12 Мп, тъй като камерата използва система от типа Quad Bayer, обединяваща четири пиксела в един с размери 2,44 мкм, което подобрява снимките при лошо осветление.

Основната камера е получила оптика от седем елемента с еквивалентно фокусно разстояние 24 мм, диафрагма f/1.78 и оптична стабилизация. Поддържа се снимане в пълен ProRAW формат.

Втората широкоъгълна камера използва 12 Мп сензор с 1,4 мкм пиксели. Използваната оптика е с 6 елемента, осигуряваща 13 мм фокусно разстояние и диафрагма f/2.2. Третата камера също е 12 Мп, с оптика с фокусно разстояние 77 мм и апертура f/2.8. Тя осигурява 3х оптично увеличение. 

Фронталната камера е 12 Мп с автофокус. Нейната оптика е с фокусно разстояние 23 мм и диафрагма  f/1.9. Тази камера работи заедно със сензора за дълбочина, който е част от системата, отговаряща за работата на Face ID. Тази камера също вече работи по-добре при недостатъчно осветление.

Както беше споменато, предната камера в iPhone 14 Pro е разположена в малък кръгъл отвор в горната част на екрана. До нея е разположен продълговатият отвор е елементите на системата Face ID. Тези отвори са обединени от черен участък от екрана нарен Dynamic Island и около него Apple е създала нов интерфейс за уведомления и елементи за управление на музиката.

Както обиновените iPhone 14, и Pro версиите поддържат спътникова връзка. Тук също  не става дума за разговори, а само за обмен на текстови съобщения. Спътниковата връзка е предназначена само за екстремни ситуации и ще бъде достъпна за използване от жителите на САЩ и Канада – потребителите ще получат двегодишен безплатен абонамент.

iPhone 14 получава и поддръжката на функцията Crash Detection, използваща сензорите акселерометър, жироскоп и някои други, която предполага при задействие, че потребителят е попаднал в произшествие. На екрана на смартфона се извежда съобщение, питащо дали с човека всичко е наред. Ако не бъде отговорено, устройството автоматично ще повика спасителните служби и ще изпрати съобщение на указан абонат.

Продажбите на новите флагмани ще започнат на 16 септември. Цената на iPhone 14 Pro ще започват от $999, а тази на iPhone 14 Pro Max – от  $1099.

 

Технологии Хардуер