Western Digital представи първия 22TB CMR твърд диск

Western Digital представи първия 22TB CMR твърд диск

Western Digital обяви, че планира да премине към масово производство на новия модел твърд диск с водещ капацитет от 22TB, резултат от многогодишния опит на компанията в индустрията и предназначен за хиперскалируеми облачни среди. Новият продукт увеличава лидерството на компанията по отношение на плътността на съхранение на информация и предлага повече стойност на клиентите чрез намаляване на общата цена на притежание.

Обширното технологично портфолио на Western Digital и водачеството при плътността на запис превръщат компанията в ключов играч по отношение на иновациите в сферата на съхранение на данни. Благодарение на уникални технологии като OptiNAND, енергийно-подпомагания PMR (ePMR) запис, рамото с три степени на позициониране (TSA) и HelioSeal, Western Digital върви уверено към целта да предложи диск с капацитет 30+ TB.

OptiNAND и ePMR намаляват общата цена на притежание на облачните центрове за данни
Новата ePMR технология в комбинация със собствената разработка OptiNAND на Western Digital позволяват достигане на немислими доскоро нива на капацитета, производителността и издръжливостта. 22TB моделът Ultrastar DC HC570 с CMR технология използва OptiNAND, за да осигури рекордна плътност на данните от 2,2TB/плоча в HelioSeal платформа с 10 плочи.

Освен уникалните предимства на OptiNAND, новите HDD на Western Digital с много голям капацитет използват и ArmorCache – функция за безопасно кеширане на данните при запис, която позволява на клиентите да получат бързодействието като при конфигурация write cache enable (WCE) в комбинация със защитата на режима write cache disable (WCD) дори в случай на непредвидено отпадане на захранването. За първи път в историята на твърдите дискове тази функция за защита при кеширане при запис предоставя едновременно производителност и надеждност без значение от избора на работен режим.

OptiNAND от своя страна осигурява значителен прираст в производителността, дори в WCD режим. Той се проявява в най-голяма степен при произволни записи с големи блокове и може да достигне над 40% (в сравнение с не-OptiNAND диск) при IOPS и скоростта на трансфер при 256 KB или по-големи блокове. Това увеличение е дори още по-голямо – от порядъка на 80% при обработка на заявки за запис на порции данни с размер 1MB. Повече подробности за технологията са дадени в този технически документ.

Western Digital има отговор за бъдещите нужди на нашите клиенти не само по отношение на обема от информация, който трябва да съхранят, но и по отношение на ефективността и производителността. Това дава сериозно конкурентно предимство на новия модел твърд диск и в ADSYS, като официален партньор за enterprise продукти, очакваме силен интерес към него,“ каза Николай Вачев, управител на „АДСИС“ ЕООД.

Наличност

22TB твърд диск Ultrastar DC HC570 се очаква да бъде в продажба през септември 2022 г.

На базата на модела Western Digital ще разшири портфолиото си от твърди дискове с OptiNAND технология с 22TB WD Purple Pro модел за видеонаблюдение, WD Red Pro за използване в NAS и WD Gold за системни интегратори и риселъри, доставящи решения на малки и средни бизнеси и предприятия.

Технологии Хардуер