Jetson Aero показва как се ходи на работа с летящ ховърбайк

Jetson Aero показва как се ходи на работа с летящ ховърбайк

Шведската компания Jetson Aero започна да приема поръчки за първите в света персонални летателни апарати с електрическа тяга. Компанията даже показа видео как нейният изпълнителен директор Томаш Патан лично прави първия полет от своя дом до работното си място.

Според наличната информация, Патан е извършил историческия полет още на 21 май, като е съкратил времето за пътуване от дома до работата с 88%. Ховърбайкът в случая представлява електрически летателен апарат с вертикално излитане и кацане (eVTOL).

От Jetson Aero заявяват, че възнамеряват да “направят небето достъпно за всички”. Прототипът е бил готов още през 2018 г, но е било нужно време за създаването на версия за повсеместно използване – комерсиалният вариант Jetson ONE.

От компанията твърдят, че моделът е безопасен за пилотиране. Летателният апарат има осем перки в четири двойки, при това ховърбайкът ще остане във въздуха даже ако някоя от тях излезе от строя. Ако все пак пилотът има сериозни проблеми, той има на разположение спасителна балистична парашутна система. Допълнително Jetson ONE е снабден с бордови компютър с тройно дублирани системи и система с лидари, позволяваща да се избягват препятствията. Кокпитът е реализиран в стила на състезателните болиди от Формула 1.

Апаратът тежи 86 кг и може да носи пилот с тегло до 95 кг. Максималната скорост е програмно ограничена до 102 км/ч. Jetson ONE може да остава във въздуха до 20 минути, а зареждането на батериите отнема 2 часа.

“Летящите мотори” изобщо не са евтини – предварителен депозит от $22 000 и още $70 000 при доставката. Производството на Jetson ONE вече е резервирано за цялата 2022 г, а за 2023 г остават свободни само три поръчки. Апаратът се доставя в разглобен вид и всеки сам трябва да си го сглоби. Впрочем, според компанията за целта не са нужни специални инструменти, а самото сглобяване не отнема повече “от закуска до обяд”.

Транспорт