HDMI кабелите ще станат много по-дълги

HDMI кабелите ще станат много по-дълги

Организацията HDMI Forum съобщи за нова поправка към стандарта HDMI 2.1a с название HDMI Cable Power. Благодарение на поддръжката на HDMI Cable Power, активните HDMI кабели ще могат да получават захранване от източника на сигнала, без да се налага да се използва допълнителен кабел за захранване. 

Пасивните HDMI 2.1 кабели с висока пропускателна способност (48 Gbit/s) поради своите свойства не могат да са много дълги – по правило те не надвишават 3 метра. За решение на задачата са нужни активни кабели, които са снабдени със специален усилвател на сигнала. Той пък изисква допълнително захранване, в резултат на което активният HDMI кабел е снабден с USB конектор, чрез който постъпва захранването. Някои активни HDMI кабели се доставят и със захранващ блок.

При спецификацията HDMI Cable Power към стандарта HDMI 2.1a отпада необходимостта от активен кабел с допълнителен конектор за захранване. Всичко необходимо кабелът получава от HDMI буксата. Обикновените HDMI кабели са разчетени за предаване на ток до 50 mA. С поддръжката на HDMI Cable Power по тях може да се предава 5V напрежение при ток 300 mA. 

За да се използва Cable Power е необходимо да се притежава кабел със съответния сертификат и устройство-източник с поддръжка на тази функция. Свързването е същото както при обикновения пасивен HDMI кабел. Но важно е да се помни, че активните кабели работят само в една посока и при свързване трябва да се гледат обозначенията в краищата на кабела. Впрочем, обратното включване също е възможно, но Cable Power функцията просто няма да работи.

Новите HDMI кабели с поддръжка на HDMI Cable Power ще се предлагат с отделни конектори USB Micro-B или USB Type-C, които ще могат да се използват с устройства-източници на сигнал, които не поддържат Cable Power.

Технологии Хардуер