Канадска компания разработи селскостопански робот

Канадска компания разработи селскостопански робот

Канадската компания Solinftec е разработила селскостопанския робот Solix. Устройството е предназначено за инспектиране на нивите – това ще избави фермерите от необходимостта да пръскат безразборно посевите, а в околната среда ще попадат по-малко вредни химикали.

Solix се придвижва на четири колела и може да прави инспекции с помощта на бордови камери и набор от сензори. От своя страна софтуерната платформа с изкуствен интелект следи състоянието на екосистемата. Целият комплекс осъществява мониторинг на здравето на растенията, оценява тяхната хранителна стойност, търси плевели и открива поражения от насекоми.

При засичане на отклонения, роботът изпраща координатите на собственика и предлага начини за решаване на проблема. Това позволява на фермера да прилага торове и хербициди точково – там, където те са нужни, а не да се разпръскват по цялото поле. По този начин се икономисват  материали, а в околната среда попада по-малко замърсяващи вещества. И добивите се увеличават.

Техническите характеристики на Solix все още са неизвестни, тъй като роботът се намира на стадий изпитания. След това той ще влезе в серийно производство – вероятно през следващия сезон.

Роботика