Toyota представи домашна система за съхранение на енергия

Toyota представи домашна система за съхранение на енергия

Toyota Motor едва ли може да се похвали с големи успехи в производството на серийни електромобили, но компанията отдавана създава хибриди, затова има сериозен опит със силовите батерии. Както някой други големи автомобилни производители, японската корпорация опитва да навлезе в домашните системи за съхранение на енергия.

Засега новата система ще се предлага на японския пазар – тя се казва O-Uchi Kyuden и е адаптирана към местния стандарт за електропреносни мрежи 100 волта. Защитеният срещу атмосферни въздействия корпус се поставя направо на улицата. Самата батерия е разчетена за работа при температури от минус 20 до плюс 45 градуса, а размерите й са 1142 x 341 x 432 мм при тегло 142 кг. Нейният капацитет е 8,7 kW.

В стастава на системата влиза блок за хибридно управление на електрозахранването, който тежи 33 кг, трансформатор с тегло 9 кг за мрежите за постоянен ток и идентичен по маса адаптер за включване на транспортно средство. За управление е разработен фирмен софтуер за смартфони. Новата система ще се разпространява на местния пазар от строителните компании. 

Напомняме, че Tesla продава свои подобни системи за съхранение на електроенергия от 2015 г. Малко по-късно към нея се присъединиха и Mercedes-Benz и Renault. По правило, подобни системи се снабдяват с излезли от употреба автомобилни силови батерии, което позволява да се удължи техният жизнен цикъл.

Енергия