Някои системи за разшифроване на ДНК са уязвими за хакерите

Някои системи за разшифроване на ДНК са уязвими за хакерите

Американските регулаторни органи предупредиха доставчиците на медицински услуги за риска от пробив в защитата на някои системи на компанията Illumina. Те се използват за геномно разшифроване, което може да доведе до кражба на пациентски данни. 

Това не е първата заплаха от подобен род – вече има засечени атаки към бази с ДНК и системи за геномно секвениране. Разработчикът на оборудването обяви, че вече работи над решаването на проблема и няма да допусне взлом на фирмените системи.

По данни на Управлението за санитарен надзор над хранителните продукти и медикаментите (FDA), няколко от установките от ново поколение на компанията Illumina имат уязвимост в софтуера. Уязвимостите позволяват на хакер да получи от разстояние контрол над системата и да промени нейните настройки и данните. Например, той може да измени клиничната диагноза на пациента или да получи достъп до конфиденциална генетична информация.

Компанията Illumina е монополист на пазара за секвениране на геном. Нейното оборудване се използва широко както за изследвания, така и в медицинската практика.  От компанията реагираха на предупреждението на FDA, че софтуерни ъпдейти вече са разработени и в бъдеще програмното осигуряване ще бъде пренаписано, като се вземат предвид отбелязаните недостатъци. С подобни проблеми са се сблъскали поне още две компании – Veritas Genetics и MyHeritage, макар те да отричат достъп на хакери до генетични данни. 

Изтичането на генетични данни може да доведе до сериозни проблеми. ДНК съдържа огромен обем лична информация за здравето, характера и семейната история. С популяризирането на генетичните тестове както в медицинския, така и в потребителския сектор, нараства нуждата от по-сериозна защита на тази информация. 

Наука