Създадоха най-малкия робот с дистанционно управление

Създадоха най-малкия робот с дистанционно управление

Учени от Северозападния университет в Илинойс (САЩ) демонстрираха най-малкия дистанционно управляван робот, размерите на който са 0.5 мм. Независимо от малките си размери, устройството може да ходи, скача, завърта и огъва – без използване на хидравлика и електричество.

В механизма е използвана сплав с ефект на памет на формата, която при създаването на конструкцията се деформира с помощта на тънко покритие от стъкло. При нагряване тя възвръща първоначалната си форма, а при изстиване стъкленото покритие създава повторна деформация. Нагряването се осъществява чрез лазер – поради малките размери на механизма топлината се разсейва много бързо – до 10 цикъла за една секунда.

Направлението на лазерния лъч определя и посоката, в която ще се движи роботът, а средната му скорост е около половината от дължината на тялото в секунда. Авторите на проекта са експериментирали с няколко форми, включително триножник, способен да ходи по вода, спираловидни крайници, чрез които роботът може да скача и някои други варианти. Според учените, подобни роботи могат да се използват в промишлеността при сглобяване на сложни конструкции, в медицината за спиране на кръвотечения и при премахване на ракови образувания, и т.н.

Роботика