Подводните интернет кабели могат да се използват за изучаване на земетресенията

Подводните интернет кабели могат да се използват за изучаване на земетресенията

Британски учени публикуваха доклад, в който са описани нови методи за събиране на научни данни с помощта на оборудването, което осигурява работата на положените по морското дъно оптични кабели за интернет – това ще позволи да се откриват земетресения и да се изучават морските течения.

Авторите на проекта отбелязват, че използването на подводните кабели за събиране на научни данни не е нова идея, но до този момент подобни видове активност можеше да се засичат само по цялата дължина на кабела. Новото в британския метод е, че показателите могат да се измерват и в отразъжите кабели между репитрите. Това позволява да се събират повече данни и с по-голяма точност.

Своята хипотеза учените са проверили успешно на подводния кабел, съединяващ Великобритания с Канада. Неговата дължина е 5860 км, а секциите между репитрите имат дължима между 45 и 90 км. Като се има предвид, че по някои данни в света са положени не по-малко от 487 подводни кабела с обща дължина 1,3 млн. км, океанолозите и сеизмолозите ще имат на разположение достатъчно нови данни за работа.

Наука Технологии