В Китай създадоха кораб, управляван от изкуствен интелект

В Китай създадоха кораб, управляван от изкуствен интелект

В Китай създадоха първия в света кораб с изкуствен интелект за автоматично и дистанционно разузнаване в океана, в това число и за научна дейност. Съдът носи на борда си десетки въздушни дронове, безпилотни кораби и подводни дронове. Той може да открива, прихваща и блокира широк спектър от цели, например да инспектира води или да се бори с бракониери.

Корабът Zhu Hai Yun е пуснат от корабостроителницата Huangpu Wenchong Shipyard — дъщерно предприятие на най-голямата съдостроителна компания в Китай China State Shipbuilding Corporation. Zhu Hai Yun ще завърши ходовите изпитания през тази година, след което ще влезе в експлоатация. Дължината му е 88,5 метра, широчината – 14 метра, а водоизместимостта – 2000 тона. Съдът може да развива скорост до 18 възела.

Оборудването на Zhu Hai Yun е част от интелигентната мобилна система за стереонаблюдение на океана (IMOSOS), която впрочем, също е първата в света. Тя може да служи за ефективен инструмент за предотвратяване и смекчаване на морски катастрофи, мониторинг на морската среда, обслужване на морски вятърни електроцентрали и предоставяне на точна морска информация.

Според специалистите, изкуственият интелект и безпилотните системи ще повишат потенциала на Китай в областта на морския надзор при ниска цена и висока ефективност. Китай вече широко използва безпилотни системи в такива области, като морски спасителни операции и мониторинг на морската среда.

Транспорт