Сирма създава инкубатор за български стартиращи предприемачи

Сирма създава инкубатор за български стартиращи предприемачи

Най-добре представилите се участници в програмата на Sirma Venture Lab ще получат инвестиция, достигаща до 400 000 евро.

Българската софтуерна компания „Сирма Груп Холдинг“, в партньорство с Innovation Capital, създаде инкубатора за стартиращи предприемачи Sirma Venture Lab. Той ще подкрепи перспективни технологични стартъпи от България с финансиране, менторство, технологична и маркетингова подкрепа, осигурявайки им по-бързо развитие и възможност за експанзия на българския и на международния пазар. Сирма, която през този месец навършва 30 години, е помогнала на над 300 стартъпа да се развият и да израстнат, а много от тях са се превърнали в разпознаваеми международни фирми. Предприемачите, които имат желание да се включат в новия инкубатор, могат да кандидатстват до 31 май. Самата програмата на инкубатора ще започне на 20 юни, а за 25 септември е предвиден демонстрационен ден, в който участниците ще представят своето развитие.

„В Сирма отдавна има функционираща програма за инкубиране на стартъпи и през годините е предоставила възможност на множество талантливи ИТ специалисти да стартират нови технологични проекти, които след това са се превърнали в пълноценни компании. Създавайки Sirma Venture Lab искаме да канализираме този процес и да ускорим развитието на българската технологична индустрия, като помогнем с това, в което сме най-добри – стартирането и развитието на нови бизнеси на знанието. Неотдавна страната ни се сдоби с първия си „еднорог“ и сме убедени, че това е само началото. Комбинацията от фактори като икономическа стабилност, концентрация на технологични специалисти и ниски данъци правят България много подходяща дестинация за стартиране на нови иновативни проекти“ – посочва Момчил Зарев, мениджър на Sirma Venture Lab.

Инкубаторът ще търси перспективни български стартъпи, които могат да се превърнат в световни явления в области като финтех, здравни технологии, Индустрия 4.0, логистика, автомобилна индустрия, туризъм и др. сфери. Сред важните условия за включване в програмата е, те да имат силен екип с експертиза в основната сфера на дейност, както и някаква ранна валидация на пазара.

Програмата на инкубатора е тримесечна, като през този период ментори и партньори на Сирма ще подпомогнат бизнес развитието на участниците, създаването на продукти и достигането им до пазара. Интензивната менторска програма ще включва както технологична, така и бизнес подкрепа. Най-добрите сред участниците ще получат инвестиция в размер на 50 000 евро (т.нар. pre-seed етап на финансиране), с опция някои от тях да получат и последващо финансиране, достигащо до 350 000 евро. Програмата ще им даде достъп и до мрежа от потенциални външни инвеститори.

Бизнес