Дигиталните портфейли значително понижават разходите на потребителите за трансгранични преводи

Дигиталните портфейли значително понижават разходите на потребителите за трансгранични преводи

Норвежката платформа за мобилни разплащания Settle изпълнява трансгранични преводи до 18 пъти по-евтино от традиционните финансови оператори.

Над 170 млн. души са икономически емигранти, които изпращат пари на свои близки в родината си. За всеки един направен превод обаче потребителите заплащат такса, която много често се оказва прекалено висока и ограничаваща. Дигиталните портфейли са иновативно решение, което значително може да улесни потребителите като понижи разходите, които заплащат за трансгранични преводи. Норвежката платформа за мобилни разплащания Settle е една от алтернативите, които изпълнява трансгранични преводи до 18 пъти по-евтино в сравнение с традиционните оператори. Дигиталният портфейл на Settle позволява управлението на средства чрез мобилно приложение и способства за извършването на преводи от всяка една страна на ЕС и Норвегия до България срещу фиксирана такса от само 1 лев, независимо от преведената сума.

По данни на Световната банка в някои развиващи се държави, като Киргизстан и Хаити, преводите от емигранти се равняват на над 20% от цялата икономика на страните. За България този процент дълго време бе около 4%, а и до днес икономическите емигранти представляват най-големият чуждестранен инвеститор у нас. Преводите от емигранти са от изключително значение за домакинствата в България, особено при наличието на рекорден ръст на цените. Това се отнася до стоките от първа необходимост, като храните и разходите за транспорт, които се увеличиха през последната година – съответно с 17% и 27%. Но пречката за хиляди потребители е именно това, че една значителна част от тези жизнено важни средства се заплащат като такса на финансовите компании, които извършват преводите. Традиционните банки може да таксуват до 11% от прехвърляната сума. Изследване на Световната банка показва, че хората, които редовно изпращат пари до свои близки в по-бедните страни може да спестят над 16 млрд. долара годишно, ако плащат с 5 процентни пункта по-ниска такса за превода.

Същият доклад на Световната банка разкрива, че таксата за трансфер на пари, дори в рамките на Европейския съюз, е значителна. Например от Германия до България тя може да достигне 9% от изпращаната сума. Освен това огромна част от банките в България имат такса за входящ превод, като по този начин допълнително намаляват средствата, които се получават от крайния бенефициент. Според анализ на БНБ 18 от 22 финансови институции у нас имат такса и за входящ превод от чужбина. При много от банките тя е поне 7 евро и може да достигне 200 евро.

„При наличието на модерни технологии, които осъществяват сигурни директни комуникации, високите такси са изключително несправедливи и неоправдани”, коментира Детелина Момчева, икономически директор на Settle България. В същото време обаче наблюдаваме задълбочаваща се тенденция банките да увеличават драстично таксите за своите услуги. През първите три месеца на 2022 г. банките в България са генерирали над 400 млн. лв. от такси, което е 2 пъти повече в сравнение със същия период преди 10 години. В същото време приходите от лихви се понижават с 30%. „Дигиталните портфейли, като Settle, позволяват емигрантските преводи да се извършват на цена до 18 пъти по-ниска от тази на банките, буквално за стотинки. Плюс това да се случва незабавно – точно както изпращаме снимка или поздравление за рожден ден по електронната поща и приложенията за комуникация. В България над 70% от населението използва смартфон, което облекчава навлизането на услугите с по-справедливи цени. Дори и най-скептичните потребители бързо се убеждават, че финансовите услуги могат да бъдат по-евтини и удобни, отколкото е чакането на опашка в банковия клон. Нашата прогноза е, че до 2024 г. над 1 млн. български граждани ще използват ежедневно в разплащанията си мобилни портфейли”, добавя Момчева.

Алтернативните варианти като Settle за извършване на трансгранични преводи са бъдещето, което може да осигури по-голямо удобство за всички хора, живеещи извън своята родина, които редовно изпращат пари на своите близки. В рамките на само година от стъпването си на българския пазар над 60 000 български потребители са се доверили на дигиталния портфейл на Settle за своите ежедневни разплащания, а популярността му се разраства експоненциално.

Софтуер