BMW минава на по-евтини батерии

BMW минава на по-евтини батерии

С появата на новата платформа за електромобили през 2025 г, BMW планира да премине на по-евтини акумулаторни батерии. Решението е отговор на компанията на непрекъснато нарастващите цени на суровините, необходими за производството на автомобилните батерии.

След Tesla и германският производител ще с еоткаже от призматичните захранващи елементи и ще премине на цилиндрични. Това ще позволи на компанията да намали разходите с 30%. С производството на новите батерии ще се заемат същите партньори, които работят и сега с компанията: китайските Contemporary Amperex Technology и EVE Energy, корейската Samsung и шведската Northvolt.

Акумулаторните клетки обикновено представляват 80% от стойността на батерията, а намаляването на разходите ще стане за сметка на по-съвършените технологии и оптимизация на производството. Тази формула обаче се оказва под заплаха поради нарастващите цени на суровините, включително никел и литий. Освен това, прогнозите на анализаторите, че цените на електромобилите ще спаднато до тези на колите с ДВГ вече предизвикват съмнения.

Съгласно изследване на Bloomberg New Energy Finance, през миналта година автомобилните производители са платили по $118 за всеки киловат час акумулатор, но BMW вече демонстрира показатели под тези нива. Източниците на Bloomberg твърдят, че новите акумулатори на баварците ще се различават от тези на Tesla не само по по-ниската си цена, но ще имат и по-висока плътност на енергията – компанията иска нейните електромобили да имат по-голям пробег в сравнение с американския конкурент.

Транспорт