Най-големият електромобил в света използва водородна батерия

Най-големият електромобил в света използва водородна батерия

Водородна батерия с мощност два мегавата е проектирана и инсталирана от компанията First Mode в Сиэтле от Сиатъл. Тя е използвана в самосвал, който започва работа в платиновата мина Anglo American в Южна Африка. Това на практика е най-големият електромобил в света.

210-тонният самосвал nuGen, който работи с водородни горивни елементи, е създаден на базата на Komatsu 930E, в който 16-цилиндров двигател работи в качеството на генератор за захранване на  електрическите тягови двигатели на камиона. Сега този дизелов двигател е премахнат, а работните двигатели на самосвала се захранват от осем модули водородни горивни елементи с мощност 100 kW от Ballard и литий-йонен акумулаторен блок от Williams Advanced Engineering с мощност 1,1 мегавата.

Пиковата мощност на задвижването с горивни клетки е 2 MW (2 682 к.с.), което е достатъчно, за да може камионът да запази полезен товар от 300 метрични тона (661 000 lb). Когато е напълно натоварен, масивният самосвал и неговият полезен товар достигат до 510 метрични тона.

Разбира се, водородът трябва да дойде отнякъде, поради което Anglo American го прави на място, използвайки 3,5 MW електролизатор, като електричеството идва от 100 MW соларни панели. Когато е напълно работещ, той е в състояние да произвежда до един тон водород на ден.

От Anglo American твърдят, че тези големи самосвали харчат до 80% от дизелното гориво в рудниците, а на големите кариерни самосвали се падат до 3% от въглеродните емисии в целия свят. Компанията планира до края на това десетилетие да пусне на пазара 40 подобни самосвала.

Транспорт