NASA разработва магнитна защита срещу космическата радиация

NASA разработва магнитна защита срещу космическата радиация

Една от основните заплахи за хората в космоса и при кацането на някоя планета, е космическото лъчение. За защита срещу заредените частици може да се използва дебел слой от даден материал, но това неизбежно ще доведе до увеличаване на теглото на космическия кораб и намаляване на полезния товар.

Учени от Уисконсинския университет в Медисън предлагат в рамките на концепцията CREW HaT да се създаде защита на базата на свръхпроводящи магнити. Авторите на идеята вече са получили финансиране от NASA.

Изследователите използват свръхпроводящи ленти и нова конфигурация на магнитното поле. С помощта на съвременни материали те моделират защитното магнитно поле на Земята в миниатюра. Учените са разработили конструкцията на леки разгръщащи се магнитни бобини, които се разполагат около космическия кораб. Тяхното магнитно поле ще отклонява заредените частици.

Предполага се, че системата ще е в състояние да отклонява до 50% от космическата радиация, което заедно с други мерки ще намали значително нивото на вредните лъчения до приемливо. Тези магнити ще бъдат разположени и около окололунната станция Lunar Gateway, изпращането на чийто първи модули се планира за 20224 г.

Космос