Boston Dynamics обнови кучето-робот Spot

Boston Dynamics обнови кучето-робот Spot

Boston Dynamics обнови своето знаменито куче-робот Spot. Новата версия е получила комплект цветни камери, по-мощен изчислителен блок за работа с машинно зрение, инструменти за бързо разгръщане на мрежи, обновен контролер и опционална поддръжка на 5G.

Петте двойки камери на корпуса на Spot, с помощта на които ситемата изгражда триизмерна карта на външните обекти с информация за дълбочината, сега вече са цветни. Впрочем, отказът от черно-бели модели не дава никакви преимущества на самия робот и неговите системи, но помага на оператора и страничния софтуер по-лесно да се ориентира в пространството.

Управлението на робота вече става чрез нов контролер, снабден с 8-инчов сензорен дисплей, интерфейс с виртуални джойстици и бутони. Контролерът позволява запис на мисиите. Той тежи 500 гр и притежава удароустойчив корпус, защитен срещу неблагоприятни метеорологични условия.

Със Spot върви и обновено зарядно устройство с OLED дисплей, който показва заряда на батериите.

Компанията започва да приема предварителни поръчки за външния модул Spot CORE I/O — той включва платформата NVIDIA Jetson Xavier NX с мощен GPU и 6-ядрен Arm-процесор. Модулът е предназначен за работа с машинно зрение и допълнителни сензори, които могат да се инсталират на платформата. Достъпен е и комплектът Rajant Kinetic Mesh Radio Kit, предназначен за създаване на защитена безжична инфраструктура по време на мисията на робота.

Роботика