Американски военни успяха да предадат без кабел 1,6kW мощност на един километър

Американски военни успяха да предадат без кабел 1,6kW мощност на един километър

Военноморската изследователска лаборатория на САЩ (NRL) е провела два експеримента за безжично предаване на електрическа енергия на разстояние един километър. Според изследователите, това е най-мащабният опит от подобен род за последните 50 години – с помощта на микровълни по въздух са предадени 1,6 киловата мощност.

Идеите и опитите за предаване на енергия без кабели съществуват повече от 100 години. Пионер в това направление е Никола Тесла, който за мащабни експерименти през 1901 започва да строи кулата Уондърклиф, получила неофициалното название “Кула на Тесла”. В онези времена се е смятало, че безжичното предаване на електричество бързо ще доведе до повсеместна електрификация. Законите на физиката обаче се оказали по-сложни – КПД на създадените установки се оказал много нисък за работа на големи разстояния.

Предаваща антена

За да повишат ефективността на безжичните установки за предаване на енергия, учените от NRL са избрали работна честота 10 GHz. Тази честота намалява затихването на микровълните даже при лошо време и при силни валежи, което позволява да се запази КПД на приличното ниво – загубите не надвишават 5%.

Приемна антена

Конкретният проект за безжично предаване на енергия – Safe and Continuous Power bEaming – Microwave (SCOPE-M) — стартира по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ. Неотдавна една от тестовите установки – приемник и предавател беше разгърната в Блосъм Поинт, щат Мериленд, а втора – в Масачузетския технологичен институт. Установката в Блосъм Поинт показа КПД 60%. Опитът в MIT имаше по-ниска пикова ефективност, но демонстрира по-високо средно ниво на предаваната мощност, затова като цяло от приемника беше получена повече енергия.

Тези експерименти показват първичната цел на проекта  – осигуряване на захранване на военните формирования в места, където доставката на гориво по традиционните начини е опасно. В перспектива подобни установки могат да се появят в космическите електростанции в околоземна орбита, откъдето ще могат да се снабдяват с електричество земни обекти.

Енергия