Учени създадоха най-високо скачащия робот

Учени създадоха най-високо скачащия робот

Учени от Калифорнийския университет създадоха робот, който може да скача над 30 метра. Механизмът донякъде прилича на ракета, разположена в пресечната точка на две велосипедни колела. “Гумите” на тези колела на практика представляват пресовани пластини с карбонови влакна, а “спиците” – гумени ластици, свързани с централната ос.

При сработване на механизма на пластините, те се изправят и роботът се изстрелва в небето. Авторите на проекта уточняват, че устройството може да скача до 32,9 метра на височина и тя според тях е пределната за съвременните материали и технологии. Роботът ускорява до 100 км/ч само за 9 милисекунди, а ускорението достига до 315g.

Според изобретателите, подобни механизми могат да се окажат полезни при създаването на космически апарати, които ще скачат там, където полетът е невъзможен заради липсата на атмосфера. Например, на Марс или на Луната подобен робот ще може да скача много по-високо, отколкото тук на Земята. На Луната той ще може да скочи на 125 метра на височина и на около 500 метра с хозонтална посока.

Роботика