Как да си направим лабораторен регулируем изправител – бързо и лесно

Как да си направим лабораторен регулируем изправител – бързо и лесно

Правотоковият захранващ изправител е задължителна част от всяка любителска и професионална радиотехническа лаборатория. И няма как да бъде другояче – всяко електронно устройство, което сглобяваме, разработваме или ремонтираме се нуждае от електрически ток. На пазара се продават множество добри модели регулируеми изправители с различно изходно напрежение и ток, но нищо не ни пречи да си направим сами подобно устройство.

Преди да пристъпим към сглобяването на правотоков изправител, трябва да си зададем два въпроса.

Какво напрежение ще е нужно да излиза от него – минимално и максимално. Ако се занимаваме по-широко с електроника, най-вероятно ще използваме широк спектър изходни напрежения и това трябва да се има предвид.

Каква максимална консумация се очаква от нашия изправител – отново всичко зависи какви устройства ще захранваме с него.

И така, регулируемият правотоков изправител се състои от няколко компонента. Захранващ трансформатор, изправителни диоди (най-често свързани по схема Грец), филтриращи кондензатори, схема за регулиране на изходното напрежение. Тъй като в заглавието присъства фразата “Бързо и лесно”, ще се придържаме именно към нея, за да сглобим регулируем изправител с минимални усилия.

По-долу ще разгледам създаването на регулируем изправител с изходно напрежение до 20 волта и изходен ток до 1,5 ампера. Тези параметри са достатъчни за повечето любителски устройства, сглобявани в домашни условия (с изключение на мощните аудио усилватели).

Захранващ адаптер

Вместо да купуваме отделни трансформатор и изправителни диоди (или готов Грец), можем да използваме готов захранващ адаптер с право изходно напрежение (DC). На всеки такъв адаптер е написано какво е неговото изходно напрежение и максимално допустимият ток за консумиране от него. Такива адаптери се продават навсякъде, но вероятно вкъщи също може да се намери подобен от някое старо устройство. Задължително обърнете внимание какво напрежение и ток могат да бъдат получени от него. По-долу ще ви покажа реално сглобен регулируем изправител с използване на захранване за лаптоп с изходно напрежение 19V и изходен ток 2А.

Регулиране на изходното напрежение

Има различни схеми за регулиране на изходното напрежение, но един от най-лесните начини е с използване на интегралната схема LM317. Тя е специализирана именно затова и има три крачета. LM317 допуска входно напрежение от 3 до 40V, изходното напрежение може да се регулира от 1,2V до 37V, a максималният изходен ток е 1,5A. Трябва да отбележа обаче, че при консумация над 200 mA интегралната схема силно се нагрява и трябва да се използва радиатор със съответната големина. Вижте схемата на свързване.

Ако не ви се занимава обаче на сглобявате тази макар и много проста схема, можете да използвате готови модули – такива се продават както обикновени, така и с вграден изправител и LED волтметър.

Понеже стана дума за индикацията на изходното напрежение, разбира се, изправителят може да няма вграден волтметър, но така трябва всеки път когато го настройвате да използвате и мултицет, за да знаете какво напрежение получавате. На пазара могат да се намерят различни модули волтметри, както и комбинирани волт и амперметър в едно. Последният е много удобен, тъй като освен изходното напрежение, веднага ще знаете каква консумация има дадено включено към изправителя устройство, без да се налага да използвате допълнителен мултицет.

Ето как да свържете фабричен волт/амперметър 100V/10A. Обърнете внимание, че дебелият червен кабел е минус на изхода (така са го измислили китайците).

Сега да съберем всичко наедно, за да получим завършен лабораторен регулируем изправител. Изберете подходяща кутия (или си направете от пластмаса) – в случая аз съм използвал готова от магазин. Ще са ви нужни още ключе за прекъсване на захранването и клеми за лесно включване на захранващи кабели. Пробийте на подходящи места отвори за ключето, клемите, потенциометъра и волтметъра. Макар на предния панел да имаше още място, на мен ми се стори по-естетично да сложа потенциометъра и ключето за включване на задния панел. Всеки обаче си има вкус. Свържете сега всички компоненти на изправителя. В моята кутия се намери място даже за захранващия адаптер от лаптоп, така че се получи доста компактен изправител. Добавил съм два по-големи електролитни кондензатора с капацитет 4700uF за по-добра филтрация. Моето ключе прекъсва изхода на захранващия адаптер – подобни малки метални ключета не са предназначени за използване с високи напрежения 220V и включването им в подобни вериги е много опасно.

Премерете изходното напрежение с мултицет от някоя по-престижна марка. Ако неговите показания се различават от тези на вградения волтметър, можете да регулирате последния с малкия тример на неговата платка (V_ADJ). Същото важи за амперметъра – него пък можете да регулирате с тримера I-ADJ.

В.Т.

Електроника Как да...