300 км след 5 минути зареждане – ProLogium представи перспективна батерия за електромобили

300 км след 5 минути зареждане – ProLogium представи перспективна батерия за електромобили

На Парижкия автомобилен салон тайванската компания ProLogium представи перспективна литиева батерия за електромобили. От другите подобни изделия тя се отличава с композитен анод от силиций, позволяващ да се увеличи скоростта на зареждане. За 5 минути новият акумулатор може да натрупа енергия за 300 км пробег, което го доближава по удобство за зареждане до автомобилите с ДВГ.

Новата батерия осигурява плътност на съхранение на енергията от 321 Wh/kg. За сравнение батерията на електромобила Hyundai Ioniq 6 осигурява 153 Wh/kg, а тази на Tesla 4680 – 232,5 Wh/kg.

Що се касае до скоростта на зареждане на “силициевата” батерия на ProLogium, за 5 минути тя може да се напълни от 5% до 60%, а за 8,5 минути – до 80%. Според ProLogium, това е с 80% по-бързо в сравнение с представените на пазара акумулатори. Новите батерии на компанията имат модулна конструкция, която упростява ремонта и рециклирането.

ProLogium вече обяви, че преминава от стадий на изследване към комерсиализация на своите енергийни решения. Компанията си сътрудничи с германската FEV за производство на новите батерии в скоро време.

Транспорт