Създадоха нов материал за хирургични шевове

Създадоха нов материал за хирургични шевове

Материалът BioES-suture, разработен от китайски изследователи, създава електрически ток в отговор на движенията на пациента. Шевовете от този материал изцяло се резорбират, а създаваното електричество ускорява зарастването на раната. По данни на списание Nature Communications, разработката вече е тествана на плъхове.

Преимуществата на електростимулацията и резорбируемите конци са обединени в една разработка от група учени от университета Дунхуа. Те са създали материал, състоящ се от магнезиев конец излетен с нановлакна. След това конецът е покрит с термопластичен поликапролактон. Всичките тези материали се разтварят в живите тъкани. Общият диаметър на конеца е 354 ± 12 микрометра.

Токът в BioES-suture се генерира благодарение на движението на мускулите – при разтягане от 10% конецът генерира 2 волта. По данни от компютърна симулация, шевът създава електрическо поле от 100 миливолта на милиметър.

В хода на изследванията върху плъхове учените са установили, че раните, зашити с BioES-suture, зарастват по-бързо в сравнение с класическия хирургичен конец. Освен това, след подобен шев остават по-малко белези. Изследователите са на мнение, че в бъдеще BioES-suture ще може да се използва за зашиване на различни типове тъкан.

Наука Технологии