Нова технология увеличава радиуса на действие на Wi-Fi до 500 м

Нова технология увеличава радиуса на действие на Wi-Fi до 500 м

Учени са разработили нова хибридна технология, която обединява Wi-Fi и протокола LoRa, и представиха новата концептуална технология WiLo. Основната цел на WiLo се заключава в поддръжката на мрежите на “интернет на нещата” (IoT), такива като сензори за селското стопанство или умните градове, където се изисква предаване на данни на големи разстояния при минимална консумация на енергия.

Професор Демин Грао от Колежа по информационни технологии в Нанкин, Китай обяснява, че сега Wi-Fi е ограничен по отношение на радиус на действие и потребява относително голямо количество енергия. В същото време технологията LoRa се отличава с ниска консумация и възможност за предаване на данни на големи разстояния, което я прави подходяща за IoT приложенията. “В WiLo ние обединяваме тези два протокола, за да използваме преимуществата на всеки от тях без необходимост от внедряване на допълнително оборудване”, – казва Грао.

Изследователската група, в която влизат представители на университети от Хонконг, Китай, Южна Корея, САЩ и Великобритания, както и на Intel, е направила свои експерименти с използване на стандартен предавател LoRa SX1280, произведен от Semtech. Макар, че диапазонът 2,4 GHz се използва както от Wi-Fi, така и от много други технологии, Wi-Fi и LoRa не могат да си взаимодействат директно. За решение на този проблем учените са разработили алгоритъм, който променя честотата на Wi-Fi, за да съответства тя на сингалите на LoRa.

В технически план изследователите са адаптирали стандарта за мултиплексиране на данните на Wi-Fi (OFDM), за да имитира той далечните сигнали, използвани от LoRa (CSS). “Това позволява на стандартните Wi-Fi устройства да обменят данни на големи разстояния, като използват технологията LoRa без допълнително оборудване”, – пояснява Грао. В хода на тестовете, проведени както в помещение, така и на улицата, технологията WiLo е демонстрирала успешно (96 %) предаване на данни на разстояние до 500 метра.

Отбелязва се, че едно от главните преимущества на WiLo е възможността технологията да работи на съществуващото оборудване, което намалява разходите за нейното внедряване и опростява мащабирането. Има обаче и някои недостатъци. В частност, за едновременната работа на Wi-Fi и емулацията на LoRa сигнали се консумира доста енергия. Учените планират да решат този въпрос в бъдеще, като оптимизират ефективността, скоростта на обмен и устойчивостта на WiLo към смущения.

Технологии