DIGITIALL обявява стратегическо партньорство с Parloa в сферата на клиентското обслужване, базирано на AI

DIGITIALL обявява стратегическо партньорство с Parloa в сферата на клиентското обслужване, базирано на AI

Европейската технологична и консултантска компания DIGITALL обяви стратегическо партньорство с Parloa, водеща компания в областта на изкуствения интелект (AI) и автоматизацията на клиентското обслужване. Сътрудничеството между двете фирми ще позволи на DIGITALL да предлага още по-добро клиентско изживяване, особено в секторите с голям брой потребители като финансовите услуги, търговията на дребно, пътуванията и транспорта.

„Вярваме, че партньорството ни с Parloa ще промени правилата на играта. Като комбинираме нашите решения, базирани на AI, с най-добрата в класа си технология на Parloa, можем да предложим значително конкурентно предимство на нашите клиенти – първокласно обслужване, съчетано с оптимизация на оперативните дейности и намаляване на разходите“, заяви Фабрис Берез, вицепрезидент Data&AI в DIGITALL.

„Щастливи сме да обединим усилията си с DIGITALL в общия ни стремеж да осигурим възможно най-високо качество на потребителско изживяване. Платформата на Parloa е перфектно допълнение към услугите, предлагани от DIGITALL, и сме убедени, че заедно ще можем да предоставим на клиентите си възможно най-доброто обслужване“, коментира Хана Валденмайер, вицепрезидент „Глобални партньорства“ в Parloa.

По-добро обслужване на клиенти

   – Интегрaцията на услугите на DIGITALL с най-добрите в бранша технологии за генеративен изкуствен интелект на Parloa позволява да се предостави по-ефективно и персонализирано обслужване на клиентите

   – Parloa усъвършенства своите решения, базирани на AI, благодарение на експертизата и опита на DIGITALL в обработката на чат и имейл канали. Обединяването на възможностите на DIGITALL за автоматизирана обработка на рекламации, базирани на AI, с платформата на Parloa, ще осигури по-всеобхватно и ефективно потребителско изживяване и обслужване. В допълнение, инфраструктурата на DIGITALL позволява на Parloa да предлага на своите клиенти поддръжка в непрекъснат режим 24/7 (24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата), осигурявайки последователно и надеждно обслужване.

DIGITALL е европейска технологична и консултантска компания, която предоставя следващото поколение дигитална трансформация и облачни услуги. Фокусът е върху дигитализация и защита на клиентите, служителите и данните. С над 20-годишен опит на световния пазар DIGITALL предлага широка гама от решения и услуги в областите киберсигурност, CRM и решения за работното място, софтуерно инженерство, облачни и управлявани услуги, услуги за данни и изкуствен интелект, ESG. DIGITALL оперира в световен мащаб и има над 1300 служители в 16 офиса в 8 страни. В допълнение към обширното си портфолио DIGITALL е установила силни партньорски отношения с водещи технологични компании, сред които Salesforce, Microsoft, ServiceNow и др.

Бизнес