Създадоха 3D принтер с размерите на монета

Създадоха 3D принтер с размерите на монета

Изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали работещ прототип на 3D принтер с размерите на монета. Според учените, разработката променя представите ни как трябва да изглежда 3D принтерът и че той може да бъде много компактно устройство.

Ключов компонент в изобретението е специален фотонен чип, който няма движещи се части, а използва масив от микроскопични оптични антени за управление на светлинни лъчи. Чипът се нагрява с помощта на компактни модулатори, след което с помощта на електрическо поле се настройва точността на лъчите за максимална детайлизация на печата.

Друг ключов елемент е използването на специална фотополимерна смола, която се втвърдява под въздействието на светлинните лъчи. Химиците са подбрали оптимален състав и концентрация на веществото, осигуряващ бързо втвърдяване и дълъг живот на крайния продукт. Това позволява да се печатат 2D обектни само за няколко секунди.

Изследователите планират да използват същите принципи за създаване на 3D принтер, който работи с фоточувствителна смола и позволява да се печатат сложни обемни модели с едно преминаване. Подобно устройство ще бъде демонстрирано в най-скоро време.

Благодарение на компактните си размери и иновативната технология, новите 3D принтери ще могат да намерят приложение в различни области. Например, лекарите ще могат да създават индивидуални компоненти за медицинско оборудване, а инженерите ще създават бързо прототипи на различни конструкции директно на работното място. Освен това, подобни принтери ще бъдат по-достъпни за масовия потребител. Учените се надяват, че ще успеят да завършат разработката в кратки срокове и ще я пуснат на пазара.

Технологии