Китайски учени създадоха прозрачен бамбук

Китайски учени създадоха прозрачен бамбук

Учените отдавна знаят как да направят дървесината прозрачна като извличат лигнина от дървесните влакна и го заменят с плексиглас или епоксидна смола. По същия начин се произвежда и строителен материал с интересни свойства, способен да замени стъклото в определени конструкции. Но дървото е скъп материал, затова учените са решили да го заменят с бамбук, който впрочем расте и много по-бързо.

С проблема са се заели изследователи от Централен-Южен университет за горско стопанство и технологии (CSUFT) в Китай. Тъй като бамбукът всъщност е дървесина, учените са използвали същия подход, за да ѝ предадат прозрачност. Първоначално те са извлекли лигнина, а след това са обработили материала с редица разтвори.

За да се придаде на бамбука прозрачност, той е обработен с течен неорганичен натриев силикат (течно стъкло). След това на материала са придадени водоотблъскващи свойства. В резултат се е получил трислоен прозрачен материал, горният слой на който е представен от силан (съединение на силиция с водород), средният – от силициев диоксид, а най-долният – от течно стъкло. Полученият материал притежава светопропускане 71,6 %, огнеупорност и съпротивление на деформация 7,6 GPa.

Нещо повече, пропускащият светлина бамбук показва ефективност при използването му в перовскитен соларен панел, повишавайки неговата ефективност с 15,29%. При това той защитава и срещу влага. В бъдеще изследователите планират да създадат технологичен процес за производство на програчния бамбук и изделия от него, например прозрачни стени и покриви.

Наука