Western Digital Utrastar DC SN655: модерен корпоративен SSD

Western Digital Utrastar DC SN655: модерен корпоративен SSD

Съхранението на цифрови данни е основен приоритет за всеки работещ бизнес и включва няколко основни аспекта: производителност, сигурност, надеждност и не на последно място цена. Всеки един от тях е достатъчно комплексен, но в основата на всяка система за съхранение на данни има по-прости градивни блокове, като например същинските носители, в които се записва информацията. Настоящето ни е изключително интересно и в това отношение, защото комбинира микс от технологии – познатите от десетилетия твърди дискове с въртящи се плочи, много по-бързите им SSD алтернативи със SATA и PCIe интерфейс и по-новите, флаш-базирани формати като E1 и E3, които тепърва ще стават популярни.

Като оставим настрана формата, това, което всеки клиент търси в носителите, които ще съхраняват безценните му данни, е съвместимост, надеждност и производителност. Комбинацията от тези три фактора в дългосрочен план дава и оптимална обща цена на притежание на актива (TCO). Когато търсим такъв продукт, нормално е да се насочим към производител с традиции в тази индустрия като Western Digital – компания, която има немалка заслуга за развитието на технологията на твърдите дискове и продължава да ни радва с нови разработки и до днес.

Безспорно най-актуалният носител в центровете за данни, където се изпълняват приложения с ниска латентност и се анализират данни в реално време, са бързите NVMe SSD. Western Digital адресира този пазар с един универсален модел – Ultrastar DC HC655, който използва най-масовия 2,5-инчов форм-фактор (U.3, 15 мм дебелина). Моделът разполага с дизайн с двоен порт и разширени възможности за криптиране, както и с увеличена производителност, спрямо своите предшественици. Това го прави подходящ за облачни приложения, ориентирани повече към четенето на данни, където се търси първокласна надеждност и оптимална цена на терабайт.

Ultrastar DC HC655 се предлага в три капацитета: 3,84, 7,68 и 15,36 TB, изградени от BiCS5 TLC 3D NAND чипове. Общата номенклатура на модела включва общо девет версии, които се различават по нивото на сигурност, което предлагат: SE, ISE и TCG Ruby.

Благодарение на използвания интерфейс PCIe Gen4 и NVMe 1.4b производителността достига 6800 MB/s при четене и 2700 MB/s при запис, а IOPS в двата режима са съответно 1100K и 125K (данните са за модела с 15,36 TB капацитет).

По отношение на надеждността моделът се характеризира с издръжливост от 1.0 DW/D и 2,5 милиона часа средно време между отказите, което отговаря на петгодишната му гаранция.

Заложената в архитектурата на Ultrastar DC HC655 надеждност под формата на резервирани компоненти, защита при отпадане на захранването и вградените функции за сигурност като криптирането на данните от край до край правят модела подходящ за почти всякакви корпоративни приложения. Той е отлично предложение за облачни инфраструктури, софтуерно дефинирани системи за съхранение на данни, анализ на големи обеми от данни, приложения за изкуствен интелект и машинно самообучение, съхранение на обектни данни и др.

Различните версии на Western Digital Ultrastar DC HC655 могат да бъдат поръчани при партньорите на дистрибутора АСБИС България.

Хардуер