Boston Dynamics представи новото поколение роботи Atlas

Boston Dynamics представи новото поколение роботи Atlas

Boston Dynamics представила новое поколение роботов Atlas, разработено съвместно с Hyundai.

“Новият Atlas е проектиран на базата на десетилетия изследвания и потвърждава нашето желание да създаваме способни и полезни мобилни роботи, решаващи сложни задачи в съвременната промишленост”, – казват от Boston Dynamics.

Новият робот е изцяло електрически – в него е премахната хидравликата. Според инженерите, второто поколение роботи е още по-подвижно. Новият модел ще мине тестове на изпитателен полигон в завод на Hyundai. Повече подробности за работата на робота и неговото устройство разработчиците обещават в бъдеще. От компанията само отбелязват, че това е “най-динамичният хуманоиден робот в света”.

През декември 2020 г Hyundai Motor Group купи 80 % от акциите на Boston Dynamics. HMG тогава заяви, че разчита да използва роботизираните технологии в своите автомобилни заводи, както и в разработката на автономни транспортни средства – безпилотни автомобили, дронове и роботи за доставка. През юни 2021 г Hyundai завърши поглъщането на Boston Dynamics. Предполага се, че сумата на сделката е около $1,1 млрд.

Тези дни Boston Dynamics съобщи, че прекратява разработката на антропоморфния робот Atlas – 11 години след неговия старт. Boston Dynamics създаде Atlas през 2013 г в рамките на конкурс на Управлението за перспективни отбранителни технологии (DARPA). Най-първата версия на Atlas с височина 1,9 метра и тегло почти 150 кг беше привързана към външен източник на захранване. Роботът можеше да върви, да се премята и да държи различни предмети.

Роботика